Batıkent Meydan AVM İçi, Zemin kat No:41 Yenimahalle/ANKARA

EndodontiEndodonti, özellikle kök kanalı tedavilerinin gerçekleştirildiği ana bilim dalıdır. Dişin mine ve dentin tabakalarının altında ”pulpa” olarak adlandırılan dişin canlılığını sağlayan damar ve sinir paketinin bulunduğu bir bölüm vardır. Dişin kronunda ”pulpa odası” adını alan bu bölüm diş köklerinin sonuna kadar uzanmaktadır. Pulpanın herhangi bir sebeple iltihaplanması durumunda, dişin sinirinin alınarak, kanalların sterilize edilip ardından doldurulması gerekir.

Kanal Tedavisi Nedir?

Dişlerde oluşan çatlaklar ve kırıklar, dişte meydana gelen çürükler, yanlış tedavi süreçleri, yanlış restorasyonlar sonucu dişte bulunan sinirler ve damarların canlılığını yitirmesi sonucu dişin kanallarında bulunan enfekte sinirlerin temizlenmesi, dezenfekte edilmesi ve kanal dolgu maddeleri ile doldurulmasına kanal tedavisi denir.

Kanal tedavisi nasıl yapılır?

Tedavi ağrı hissedilmemesi için yapılan lokal anestezi ile başlar. Steril ve hassas cihazlarla çürük temizlenir ve kırık parça çıkarılır. Bu sayede dişin sinirlerine ulaşılır. Dişin kökündeki sinir ve dokular temizlenir. Bu sayede kök ucuna kadar kök kanalı şekillendirilir. Tek seansta ya da Birkaç defada yapılabilecek kanal şekillendirmesi sonucunda kanal içerisi özel dolgu maddeleriyle kök ucuna kadar doldurulur.

Kanal tedavisi kaç seans sürer?

Dişin durumuna göre tek seans tedavi yapılabileceği gibi birkaç seans süren tedavilerde olabilir.

Tek seansta bitmeyen tedavilerde açılan kanal nasıl korunmalıdır?

Seans aralarında kök içini ve kök ucunu iyileştirecek ilaçlarla pansuman yapılır.

Kanal tedavisi boyunca nelere dikkat edilmelidir?

Anestezinin etkisi geçene kadar bir şey yenmemeli ve içilmemelidir. Tedavi boyunca tedavisi yapılan dişin olduğu bölgede kuruyemiş ve benzeri sert yiyeceklerden ve sakız gibi yapışkan gıdalardan uzak durulmalıdır. En çok diş kırıkları seanslar arasında görülmektedir. Tedavi seansları arasında geçici dolgunun düşmemesine dikkat edilmelidir.

Kanal tedavisi sonrası ağrı olur mu ?

Tedavi sonrasında dişte özellikle çiğneme sırasında hafif bir ağrı ve hassasiyet olabilir.

Başarısız kanal tedavileri nasıl anlaşılır?

Başarısız bir kanal tedavisini yemek sırasında dişlerde ağrı, sponton ağrı, kök ucunda şişlik ve kızarıklık belirtilerinden anlayabiliriz. Tedavi sırasında temizlenmeyen sinir dokusu kaldıysa, kök kanal dolgusunun ve üst dolgusunun yeterli yapılmadığı durumlarda kanal içerisine mikroorganizmaların sızmasıyla, tedavi sırasında perforasyon ya da kırıkların oluşmasıyla kök kanal tedavisinin başarısızlığından bahsedilir.

Kanal tedavisi tekrarı nedir ?

Başarısız kanal tedavisi yenilenerek, tedavi tekrarlanır. Steril koşullarda ve doğru yapılmış kanal tedavilerinin başarı oranı %90 – 95 arasındadır.

Son Güncelleme Tarihi : 17 Eylül 2023

Online Randevu Formu

Sohbete Başla
1
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Call Now Button