Batıkent Meydan AVM İçi, Zemin kat No:41 Yenimahalle/ANKARA

Protezler hangi aşamalarla hazırlanır?

Öncelikle protezin yapılması için bir ölçü kaşığı ve uygun ölçü maddesi kullanılarak ağzın ilk ölçüsü alınır. İlk ölçülerden elde edilen alçı modeller üzerinde ağza standart kaşıklardan çok daha uygun kişisel ölçü kaşıkları hazırlanır ve bu kaşıklarla alınan ölçü daha nettir. İkinci ölçülerden elde edilen modeller üzerine hazırlanan mum şablonlar, hastanın kaybolan dişlerinin ve diğer dokularının olması gerektiği şekilde, hastanın kaybolan estetik, konuşma ve çiğneme fonksiyonlarını doğru olarak iade edebilecek şekilde düzenlenir. Mum şablonlar, yapay dişler nereye gelecekse orada olacak şekilde hazırlanır. Hazırlanan mum şablonların bulundukları yerlere hastaya uygun olarak seçilen yapay dişler dizilerek hasta ağzında denenerek provası yapılır. Dişli provası hekim ve hasta tarafından onaylanan protezler laboratuvarda bitirildikten sonra hastaya teslim edilir. Teslim edilen protezin, destek olan dokulara zarar vermemesi için başlangıçta daha sık sonra ise daha seyrek olarak kontrollerin yapılması gerekir.

Protezlerle nasıl yemek yenir?

Kişi proteze alışana kadar belirli bir süre daha yumuşak besinler ve küçük lokmalarla yemeyi tercih etmelidir. Yavaş ve her iki tarafı da kullanarak çiğnenmeye çalışılmalıdır. Bu şekilde protezin devrilme hareketi yapması engellemiş olur. Çiğnemeye alıştıkça, daha sert besinlere geçerek normal beslenmeye devam edilebilir.

Protezler gün boyunca takmalı mı?

Başlangıçta dokuların protezlere uyum sağlaması için gündüz ve gece protezlerin takılması gereklidir. Uyum sağladıktan sonra protezin altındaki dokuların dinlenmesi için gece yatarken çıkarılması önerilir.

Protezlerin bakımını ve temizliğini nasıl yapılmalı?

Protezlerin de doğal dişler gibi her gün fırçalanarak üzerindeki besin artıklarının ve plağın temizlenmesi gerekir. Fırçalama, protezin temizliği açısından olduğu kadar ağız dokularının sağlığı açısından da oldukça önemlidir. Fırçalama için protezlere özel hazırlanmış fırçaları veya yumuşak kılları olan diş fırçaları ile sabun kullanılabilir. Protezler darbeye karşı dayanıksız oldukları için, düştüklerinde kolayca kırılabilirler. Bu nedenle protezlerin temizliğini bir havlu veya su dolu bir kabın üzerinde yapmak; düşüp kırılmasına karşı önlem olarak alınabilir. Protezlerin kullanılmadıkları zamanlarda kurumaması gerekir, bu nedenle protezler kullanılmadıkları zamanlarda temiz bir suyun içinde bekletilmelidir.

Protezler ne zaman yenilenmeli?

Protezlerin destek dokularla ilişkisi dokuların zamanla büzülmesi sonucu bozulabilir. Bu ilişki astarlama işlemleri ile sağlanabilir. Bu sağlanmadığı taktirde protez gevşeyecek, dokuları tahriş etmeye başlayacak ve acıtacaktır. Protezlerin 2 – 4 yılda bir yapıldığı malzeme bakterilerin tutunmasına uygun ortam hazırlamaya başladığı durumlarda yenilenmesi gerekebilir.

Son Güncelleme Tarihi : 15 Aralık 2021

Online Randevu Formu

Sohbete Başla
1
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Call Now Button